Ομιλητές-Ομιλήτριες

Ενδεικτική παρουσίαση ομιλητών & ομιλητριών από το εξωτερικό.

Euclides Andre Mance

Φιλόσοφος, λαϊκός εκπαιδευτής και συγγραφέας, είναι συνιδρυτής του Ινστιτούτου Φιλοσοφίας της Απελευθέρωσης και του Διεθνούς Δικτύου Solidarius. Έχει διδάξει φιλοσοφία της επιστήμης και λατινοαμερικάνικη φιλοσοφία σε πανεπιστήμια της Βραζίλίας. Διετέλεσε σύμβουλος της UNESCO και του FAO μεταξύ άλλων και στο Πρόγραμμα «Hambre Cero<» (Πείνα Μηδέν) στη Βραζιλία. Συνετέλεσε στη δημιουργία της πύλης «Red Solidaria» και «solidarius.net». Αυτή τη στιγμή ετοιμάζει την έκδοση μελέτης σχετικά με την Οικονομία της Απελευθέρωσης. Ενδεικτικοί τίτλοι: Η επανάσταση των δικτύων (1999), Πείνα μηδέν και αλληλέγγυα οικονομία (2004), κλπ.

Judith Hitchman

Πρόεδρος του Διεθνούς Δικτύου για την Κοινοτικά Υποστηριζόμενη Γεωργία (Κ.Υ.ΓΕΩ.) «Urgenci». Ακτιβίστρια σε διεθνές επίπεδο για την υπόθεση της ΚΥΓΕΩ στους χώρους της διατροφικής κυριαρχίας και της αλληλέγγυας οικονομίας. Μέλος του συμβουλίου του RIPESS για την Ευρώπη.

NicoleAlix

Πρόεδρος της συλλογικότητας «La Coop des Communs» για την οικοδόμηση συμμαχιών μεταξύ της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας και των κοινών. Γραμματέας του Συμβουλίου του Διεθνούς Φόρουμ Επιχειρηματιών ΚΑΛΟ και διευθύντρια ανάπτυξης στη συνεταιριστική τράπεζα Crédit Coopératif της Γαλλίας.

Mathieu Richard

Πρόεδρος του Enercoop, του πρώτου συνεταιρισμού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στη Γαλλία και ιδρυτικό μέλος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας συνεταιρισμών ΑΠΕ «RESCoop.eu».

Henry Hagen

Συνεργαζόμενος καθηγητής και διευθυντής έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, Φινλανδία. Διετέλεσε επικεφαλής του Συνεταιριστικού Τμήματος της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) στη Γενεύη.

Ruby Van der Wekken

Ακτιβίστρια, συντονίστρια προγράμματος στο Ίδρυμα Siemenpuu (υποστηρίζει φορείς του Παγκόσμιου Νότου γύρω από θέματα οικολογικής δημοκρατίας), συνιδρύτρια του Stadin Aikapankki (ανταλλαγή υπηρεσιών με βάση το χρόνο) και μέλος της συλλογικότητας commons.fi, που προωθεί το διάλογο για τα κοινά και την ΚΑΛΟ στη Φινλανδία.

Eliza Anyangwe

Γεννήθηκε στο Καμερούν, και είναι διευθύντρια μέσων ενημέρωσης στο TheRules.org με έδρα το Λονδίνο, μια συλλογικότητα που συνδέει τα σημεία μεταξύ των κοινωνικών κινημάτων, εκθέτει τα βασικά αίτια της φτώχειας, της ανισότητας και της κλιματικής αλλαγής και φέρνει στην επιφάνεια όμορφες εναλλακτικές στο σύγχρονο εξορυκτικό σύστημα. Πριν τη συνεργασία της με το TheRules.org, η Ελίζα πέρασε επτά χρόνια στο Guardian ως αρθρογράφος και συντάκτης. Είναι επίσης προσκεκλημένος λέκτορας στο IULM στο Μιλάνο, ιδρυτής του The Nzinga Effect, το οποίο χρησιμοποιεί storytelling για να βοηθήσει να αλλάξει την αφήγηση για τις γυναίκες της Αφρικής και συνεισφέροντας στην «Εικόνα της Αφρικής στον 21ο αιώνα». Βρείτε την στο Twitter (@elizatalks) και στο Instagram (@elizatookthis).

Patricia Coler

Διευθύνων Σύμβουλος της UFISC για δέκα χρόνια, μια Συνομοσπονδία που συγκεντρώνει 15 επαγγελματικές οργανώσεις, 2500 καλλιτεχνικές και πολιτιστικές πρωτοβουλίες Κ.ΑΛ.Ο. Δεδομένου ότι η Κ.ΑΛ.Ο μεταμόρφωσε το οικονομικό και θεσμικό γαλλικό πανόραμα τα τελευταία 20 χρόνια, η Patricia Coler ανέπτυξε την τεχνογνωσία της UFISC σε θέματα Κ.ΑΛ.Ο για τη δημόσια πολιτική και θεσμικούς τύπους στον καλλιτεχνικό και πολιτιστικό τομέα, μη κερδοσκοπικά οικονομικά μοντέλα που βασίζονται σε πολλαπλούς πόρους και συλλογικά οφέλη, για καλλιτεχνικές και πολιτιστικές ομάδες. Ως Διευθύνων Σύμβουλος της UFISC, συμμετείχε ενεργά στον θεσμικό διάλογο για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του γαλλικού νόμου (2014) για την Κ.ΑΛΟ. Εκπροσωπεί την UFISC στα δίκτυα Κ.ΑΛ.Ο και σε συναφείς φορείς, όπως το Κίνημα για την Αλληλέγγυα Οικονομία, τη Συλλογικότητα Ενώσεων Πολιτών και το RIPESS Europe. Είναι ενεργό μέλος του εθνικού ανώτατου Συμβουλίου της Κ.ΑΛ.Ο.

Jason Nardi

Εκπρόσωπος του RIPESS Europe. Ακτιβιστής της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ηθικής χρηματοδότησης και των επικοινωνιακών δικαιωμάτων, είναι ενεργό μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ. Ήταν διευθυντής του ιταλικού κέντρου του Oneworld.net -Unimondo. Τελευταία αναπτύσσει εφαρμογή για τη χαρτογράφηση των ευρωπαϊκών εγχειρημάτων ΚΑΛΟ και σε ένα παιχνίδι για την Ηθική Τραπεζική. Ο Jason είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της COSPE και σε οργανικό συνεταιρισμό βιολογικών και δίκαιων τροφίμων και συντονιστή του ιταλικού συνασπισμού της Social Watch. Στην πατρίδα του προωθεί δίκτυο ΚΥΓΕΩ και την Περιοχή Αλληλεγγύης Οικονομίας. Είναι εκπαιδευτής σε θέματα Αλληλέγγυας Οικονομίας και συνιδρυτής του Solidarius Italy.

Rogerio Roque Amaro

Διδάσκων στο ISCTE-IUL (Ανώτερο Ινστιτούτο Εργασιακών και Επιχειρηματικών Επιστημών – Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Λισαβόνας) και μέλος του συμβουλίου συντονισμού του REDPES (Δίκτυο Αλληλέγγυας οικονομίας inb στην Πορτογαλία), η Rogério Roque Amaro συμμετέχει σε μια πληθώρα έργων σχετικά με την τοπική ανάπτυξη και την Αλληλέγγυα οικονομία στην Πορτογαλία αλλά και στην Αφρική εδώ και πολλά χρόνια. Συντάκτης πολυάριθμων βιβλίων και επιστημονικών δημοσιεύσεων, είναι διευθυντής της Solidarity Economy Revue, μια επιστημονική επιθεώρηση που εκδόθηκε σε 4 γλώσσες.

Eric Lavillunière

Έχοντας υπάρξει συνιδρυτής του Δικτύου Εναλλακτικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στη Γαλλία στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Eric εργάστηκε στην τοπική ανάπτυξη στη Γαλλία και έπειτα στις Βρυξέλλες, μεταξύ 2001 και 2005, στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνεταιρισμών Εργαζομένων CECOP). Στο Λουξεμβούργο από το 2006, εργάστηκε στο INEES (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Αλληλέγγυας Οικονομίας), όπου διοργάνωσε τις συναντήσεις του RIPESS Intercontinental το 2009 και στη συνέχεια συνδιοργάνωσε τη δημιουργία του RIPESS Europe στη Βαρκελώνη το 2011, όπου και έγινε γενικός συντονιστής. Επίσης, προσχώρησε στο λουξεμβουργιανό κίνημα πόλεων μετάβασης το 2012 και τώρα είναι υπεύθυνος για το REconomy Project.

José María de Juan

Ο José María de Juan είναι ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος της EARTH-ευρωπαϊκής συμμαχίας για τον υπεύθυνο τουρισμό και φιλοξενία, που συνεργάζεται με τον Διεθνή Οργανισμό Κοινωνικού Τουρισμού ISTO / OITS (Βρυξέλλες), από το 2008.Είναι συνιδρυτής και συν-διαχειριστής του Ισπανικού Κέντρου Υπεύθυνου Τουρισμού (Μαδρίτη), από το 2011.Είναι ιδρυτής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της SANNAS-ισπανικής συμμαχίας εταιρειών για την τριπλή κατώτατη γραμμή (Μαδρίτη), από το 2015.Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της AEPT-Ισπανικής Ένωσης Επαγγελματιών Τουρισμού (Μαδρίτη), από το 1991.Είναι διευθύνων σύμβουλος της KOAN, συμβουλευτικής εταιρείας στον τομέα της βιώσιμης και υπεύθυνης τουριστικής ανάπτυξης, που ιδρύθηκε το 2000, η οποία εκπροσωπεί στην Ισπανία τους ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΩΝ.

Laura Aufrere

Συντονίστρια της Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Εκπαιδευτικών / Εικαστικών Τεχνών, που εκπροσωπεί μη κερδοσκοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην αλληλέγγυα οικονομία . Σπούδασε πολιτικές επιστήμες με ειδίκευση στη διαχείριση έργων στον πολιτιστικό τομέα. Τώρα συντονίζει την ανάπτυξη του συλλογικού έργου στη συνεργασία, τη διακυβέρνηση και την κοινωνική προστασία μέσω μικρο-μελετών, συλλογικών έργων και δημόσιων δηλώσεων.

Josette Combes

Εκπροσωπεί το γαλλικό δίκτυο MES στο RIPESS Europe. Είναι κάτοχος MSc στην Κοινωνιογλωσσολογία (Paris VII, 1983) και ήταν υπεύθυνη για ένα εθνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα κοινωνικής στέγασης προσαρμοσμένο στη δημιουργία χώρων για την πρώτη παιδική ηλικία με γονική συμμετοχή. Από το 1990 έως το 1998 συνέβαλε ως εμπειρογνώμονας στο έργο του Κέντρου Έρευνας για την Εκπαίδευση του ΟΟΣΑ.
Με έδρα την περιοχή Midi-Pyrénées από το 1994, εργάστηκε ως σύμβουλος σε αρκετούς οργανισμούς της περιοχής, και ηγήθηκε δράσεων έρευνας / αξιολόγησης για διάφορες τοπικές αρχές. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης le Mirail. Σήμερα είναι Πρόεδρος του Ινστιτούτου Έρευνας και Ανάπτυξης NOVETAT (Midi-Pyrénées), μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΟΑ (Κίνημα για την Αλληλεγγύη Οικονομία, Γαλλία) και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Διαπανεπιστημιακού Δικτύου της SSE RIUESS.

Matthew Slater

Συνιδρυτής του Community Forge και ανέπτυξε modules ανοικτού κώδικα Drupal για αμοιβαία πιστωτικά συστήματα 2 και Hamlets, ένα εκτεταμένο πακέτο για κοινότητες που θέλουν να τρέξουν αμοιβαία πιστωτικά συστήματα όπως οι τράπεζες LETS ή Time 3. Αυτή τη στιγμή εργάζεται για την αναδημιουργία του CES σε Drupal.

Benjamin Coriat

Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού XIII και συνιδρυτής της συλλογικότητας «La Coop des Communs», που συγκεντρώνει ακτιβιστές και ερευνητές συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ενός οικοσυστήματος ευνοϊκού για την εμφάνιση των κοινών συναρθρωμένων με την ΚΑΛΟ. Συντόνισε το βιβλίο με τίτλο «Η Επιστροφή των κοινών», όπου παρουσιάζεται η κρίση της ιδεολογίας της ιδιοκτησίας και πως αυτή έγινε πλέον μια αυτο-καταστροφική δύναμη.

Jean-Louis Laville

Καθηγητής Αλληλέγγυας Οικονομίας στο Conservatoire National des Arts et Métiers (CNAM) του Παρισιού. Είναι συντονιστής του Ινστιτούτου Πολιτικής Οικονομίας Karl Polanyi για την Ευρώπη, ιδρυτικό μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου ερευνών EMES για την ΚΑΛΟ, συνεταιρισμούς κλπ και του δικτύου ερευνών RILESS της νότιας Αμερικής για την ΚΑΛΟ.

Thierry Uso

Ακτιβιστής και μέλος του δικτύου του ευρωπαϊκού κινήματος νερού (European Water Movement), της συλλογικότητας “Eau Secours 34” και του Παρατηρητηρίου για το νερό της μητροπολιτικής περιοχής του Montpellier στη Γαλλία.


Lourdes Tomé Herrero
Συντονίστρια του χώρου του υπεύθυνου τουρισμού στο Sodepaz από το 2004.
Κάθε χρόνο, το Sodepaz διοργανώνει ταξίδια σε διάφορους διεθνείς προορισμούς, στη Λατινική Αμερική, την Κεντρική Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία. Είναι επικεφαλής μιας ομάδας ανθρώπων που διαχειρίζονται μαζί με τους ομολόγους, των χωρών προορισμού τις προτάσεις για υπεύθυνο ταξίδι, καθώς και την επικοινωνία, τη διαχείριση των κρατήσεων και την οργάνωση ταξιδιωτικών ομάδων που σχηματίζονται.
Η Lourdes είναι ταξιδεύει με το Sodepaz από το 2011 και ως εκ τούτου έχει μια τεράστια εμπειρία ως υπεύθυνη τουρίστρια σε διαφορετικούς προορισμούς και διαφορετικούς πολιτισμούς

Verónica Pastorino Colombo
Οικονομολόγος, ειδικός σε διεθνή έργα, και στην έρευνα αγοράς.Έχει εργαστεί ως τεχνικός έργου στο Πανεπιστημιακό Κέντρο Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Πανεπιστημίου του Las Palmas (Gran Canarias-Ισπανία) και έχει διαχειριστεί προγράμματα βιώσιμου τουρισμού στον τομέα της αναπτυξιακής συνεργασίας με τη Γουατεμάλα. Ήταν μέλος της διοίκησης της “Asociación Oidas” στο Αλικάντε της Ισπανίας, που διαχειρίζεται και συμμετέχει σε αναπτυξιακά προγράμματα για τις γυναίκες. Έχει σπουδάσει στη Νότια Αμερική και την Ισπανία. Γνωρίζει την πραγματικότητα των χωρών του Νότου και έχει ζήσει και δούλεψε στην Ισπανία σε περιοχές μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης όπως οι Κανάριες Νήσοι και οι ακτές της Μεσογείου. Είναι τώρα μέλος της ομάδας υπεύθυνου τουρισμού στο Sodepaz και είναι υπεύθυνος για το συντονισμό του ταξιδιού της Αθήνας 2017!