Απολογισμός – Ευχαριστίες

Ένα μεγάλο ευχαριστούμε..

Η ολοκλήρωση του τριήμερου 4ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Κ.Αλ.Ο. μας άφησε με χαμόγελο και ελπίδα για την συνέχεια. Η οργανωτική ομάδα του UniverSSE 2017 θέλει να ευχαριστήσει όλες και όλους που συμμετείχαν για την επιτυχία του και να ενημερώσει ότι μετά τους απαραίτητους απολογισμούς της  προετοιμάζεται ήδη για τα επόμενα βήματα.

Η θετική και απαιτητική παρακαταθήκη του UniverSSE 2017 σε αριθμούς μπορεί να αποτυπωθεί ως εξής:

 • η διοργάνωση χρειάστηκε 6 μήνες προετοιμασίας,
 • δημιουργήθηκαν 7 θεματικές ζώνες που,
 • φιλοξένησαν 50 πάνελ / εργαστήρια / σεμινάρια, και
 • παρείχε διερμηνεία σε 4 γλώσσες σε 5 εξοπλισμένες αίθουσες με μια ομάδα 21 διερμηνέων από Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο UniverSSE 2017 συμμετείχαν:

 • 50 αποστολές από το εξωτερικό,
 • 240 συλλογικότητες / δικτυώσεις / φορείς από την Ελλάδα,
 • 187 ομιλητές/τριες,
 • 637 εγγεγραμμένες/οι συμμετέχοντες,
 • 1200 άνθρωποι κατά προσέγγιση παρακολούθησαν κάποια από τις εργασίες του συνεδρίου και
 • 1500 από το live streaming.

Σαν οργανωτική ομάδα είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι/ες που το τριήμερο κύλισε ομαλά, χωρίς προβλήματα. Για εμάς η διοργάνωση αυτή ήταν μία πρόκληση που ξεπερνούσε τις δυνατότητες των νεοσύστατων στην πλειοψηφία τους διοργανωτών. Ήταν όμως μία πρόκληση με την οποία άξιζε να αναμετρηθούμε και αισθανόμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που ανταποκριθήκαμε σε αυτήν.

Η πείρα που αντλήσαμε μας κάνει πιο σοφές και σοφούς ώστε την επόμενη φορά να προσέξουμε διάφορα σημεία της διοργάνωσης: τον αριθμό των παράλληλων πάνελ/εργαστηρίων, τις ανάγκες για περισσότερο κόσμο και χρονικό διάστημα προετοιμασίας, ευελπιστώντας στην βελτίωση τους.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε, όσους και όσες μας συμπαραστάθηκαν και μας ενίσχυσαν, όσες και όσους έδειξαν την αλληλεγγύη τους και την πίστη τους σε αυτή την συνεργατική και κοινή μας προσπάθεια.

Όσους μας πρόσφεραν την οικονομική τους ενίσχυση:

 • RIPESS – Heinrich Boll Foundation – Περιφέρεια Αττικής – Αλληλεγγύη για Όλους – Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ – Ινστιτούτο Πουλαντζά – Κωνσταντίνα Κούνεβα – Πρόγραμμα Susy
 • τους 81 υποστηρικτές της καμπάνιας Crowdfunding του UniverSSE 2017 που με τη συμβολή τους συγκέντρωσε 5.139,00 € ( Ποσό καθαρό,  χωρίς κρατήσεις)

Επίσης όλους τους συνεργάτες μας για την ζέση με την οποία έκαναν το UniverSSE 2017 δικό τους σκοπό, συμμεριζόμενοι τις αξίες και πρακτικές της Κ.Αλ.Ο.

Και κυρίως ένα ολόκαρδο ευχαριστώ στις αλληλέγγυες και στους αλληλέγγυους, που προσφέρθηκαν και δούλεψαν εθελοντικά για την επιτυχία του UniverSSE 2017.

Πέραν των οργανωτικών, είμαστε χαρούμενοι/ες που το UniverSSE 2017 συνέβαλε ώστε, η συζήτηση και το ενδιαφέρον του κόσμου για τις εναλλακτικές προτάσεις οργάνωσης της καθημερινότητας, της οικονομίας, της διαχείρισης των πόρων, της εργασίας μας στον αντίποδα όσων βιώνουμε σήμερα σε όλη την Ευρώπη να παραμένει ζωντανό. Ήταν μια απόδειξη πώς οι πειραματισμοί συνεχίζονται και πώς διευρύνεται το πεδίο δοκιμασίας τους. Η έρευνα προχωρά,  η συμμετοχή ανανεώνεται, οι ιδέες υλοποιούνται, οι ομάδες διαλύονται και ανασυγκροτούνται, οι άνθρωποι οι συλλογικότητες και οι συνθήκες ωριμάζουν, η γνώση και το όραμα μοιράζονται.

Από πλευράς μας, θεωρούμε ότι το UniverSSE 2017 αποτέλεσε ένα πετυχημένο γεγονός στο να αποτυπωθεί, συναντηθεί και γίνει πιο ορατό το σύμπαν της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη. Στο να τεθεί στο επίκεντρο των αναζητήσεων για μία διέξοδο από τα σημερινά αδιέξοδα. Η ατμόσφαιρα δημιουργικής συμμετοχής, μοιράσματος, αλληλεγγύης και ισότιμης συνεργασίας της γιορτής του UniverSSE 2017 έδειξαν ψήγματα του κόσμου που ονειρευόμαστε και των οραμάτων που μας κινητοποιούν.

Μερικά από τα πρώτα απτά και ανακοινώσιμα συμπεράσματα που προέκυψαν είναι η κοινή διοργάνωση του Φεστιβάλ συνεργατικής και αλληλέγγυας οικονομίας με το Commons Fest στις 6-7-8 Οκτώβρη, η Διακήρυξη της Πανελλαδικής Δικτύωσης Συνεργατικών Εγχειρημάτων http://ssecoops.blogspot.gr/ , η απόφαση για έναρξη δικτύωσης και κοινής διακήρυξης των ευρωπαϊκών εναλλακτικών/ συνεργατικών media, κοινή παρέμβαση για τη διαβούλευση για τις «Ενεργειακές κοινότητες», ψήφισμα αλληλεγγύης προς τον αγώνα της ΒΙΟ.ΜΕ και πολλές συνεργασίες που μαθαίνουμε ότι έχουν ξεκινήσει.

Οικονομικός Απολογισμός

Με βάση και τα παραπάνω κρίνουμε σκόπιμο να σας γνωστοποιήσουμε τον οικονομικό προϋπολογισμό του συνεδρίου αφενός για λόγους διαφάνειας αφετέρου για να αντιληφθούμε καλύτερα το μέγεθος μιας τέτοιας διοργάνωσης, που θεωρούμε ότι αντιστοιχεί στην προσπάθεια που καταβάλουμε αλλά και την αναβαθμίζει.

Έξοδα

Γραμματειακή υποστήριξη κ.α ( 3 μήνες)

Αποζημίωση Διερμηνέων

Μουσικοί

Ενοικίαση χώρου

Τεχνική υποδομή ( booth, laptops, ηχεία, μικρόφωνα, κ.α)

Μετακίνηση ομιλητών & διερμηνέων ( αεροπλάνο, τρένο, πλοίο, λεωφορείο)

Διαμονή ομιλιτών ,διερμηνέων σε ξενοδοχεία

Εκτυπώσεις
Τσάντες
Promo video
Site
Γραφιστική Υποστήριξη
Social media
Media

Γραφική ύλη

ΔΕΚΟ

Μεταφορές

Δώρα για το crowdfunding

Σύνολο: 48.063,43 €

 • Έξοδα μετάφρασης 16.360,00 € (33,53%)
 • Έξοδα σχετικά με τους ομιλητές 10.161,46 € 20,83%
 • Διοικητικά έξοδα/αναλώσιμα 3.871,00 € 7,93%
 • Υλικό και υπηρεσίες επικοινωνίας 9.286,57 € 19,03%
 • Χώρος 3.500,00 € (7.17%)
 • Γλέντι Παρασκευής 2.250,00 € (4.61%)
 • Λοιπά 3.364,44 € (6.90%)

Στο παρακάτω γράφημα δίνουμε μια απεικόνιση των οικονομικών του Συνεδρίου ανα κατηγορία εξόδων – λειτουργία με το αντίστοιχο ποσοστό επί του συνολικού budget προκειμένου να αποδώσουμε καλύτερα το μέγεθος και τις ανάγκες μιας τέτοιας διοργάνωσης

Έσοδα

Περιφέρεια Αττικής 8.400,00 €

Ιδρυμα Heinrich-Böll Ελλάδας 8.170,97 €

Κωνσταντίνα Κούνεβα, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ 1.500,00 €

Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς 1.400,00 €

RIPESS ΕU 9.001,24 €

Ίδρυμα Ρόζα Λουξεμπουργκ 5.602,00 €

* Μετά το Συνέδριο διατέθηκε ποσό 2.728 € από το Ίδρυμα για τη δημιουργία video

Αλληλεγγύη για Όλους 9.383,16 €

SSEDAS-SUSY 3.000,00 €

Έσοδα Crowdfunding 4.500,00* €

Έσοδα Συνεδρίου 1.221,32 €

*ποσό κατόπιν κρατήσεων pay pal και goteo

Σύνολο 51.568,69 €